Lezing – Handel in de haven. Nieuw onderzoek naar Romeins Goedereede

Roderick Geerts – donderdag 15 februari 2024, locatie Haegse Huus, Haagsestraat 4a, Stellendam (inloop v.a. 19.30 uur; aanvang lezing 20.00 uur)

In 2022 heeft ADC ArcheoProjecten samen met leden van De Motte een klein stukje van de Romeinse havenplaats in Goedereede mogen opgraven. De havenplaats is in de twintigste eeuw al meermaals onderzocht geweest en het onderzoek uit 2022 heeft daarin een kleine maar belangrijke toevoeging gedaan. Het was al bekend dat de havenplaats deel uitmaakte van het handelsnetwerk dat zich langs de Nederlandse kust uitstrekte. Op Goedereede zelf zijn resten van woningen, percelering en vele vondsten gedaan. Het onderzoek uit 2022 heeft aan deze gegevens toegevoegd. Zo is er een zwaar gefundeerd pakhuis, een horreum, aangetroffen. Op de rand van de nederzetting zijn de eerste sporen en begravingen van het grafveld gevonden. Ook zijn enkele bijzondere vondsten gedaan zoals vergulde kralen en een complete gezichtsurn. In de lezing zal archeoloog en projectleider Roderick Geerts deze nieuwe vondsten toelichten en in het perspectief van de reeds bekende gegevens plaatsen.

Deze lezing is het jubileumcadeau van De Motte aan zustervereniging Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat dit jaar 75 jaar bestaat. Leden van beide verenigingen én overige geïnteresseerden zijn van harte welkom. Toegang gratis.