De Werkgroep
Ook hier speelt het verdrag van Malta een belangrijke rol. Vanaf de oprichting van De Motte in 1969 tot 1992 was het mogelijk om gezellig met zijn allen voor een project naar eigen keuze te gaan en kon je bijna ongestoord, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen, archeologisch veldonderzoek doen, soms zelfs meerdere jaren achtereen bezig zijn met een interessante project. De Motte heeft na 1992 met enige regelmaat bij officiële archeologische projecten de archeologen van diverse archeologie bureaus mogen assisteren. Naast het veldwerk moeten er van de gedane vondsten uiteraard determinaties plaatsvinden. Bij de Motte ligt de focus van de werkgroep op zowel de vondsten uit de Romeinse tijd als ook de vondsten uit de Laat-Middeleeuwse tijd en Nieuwe tijd. Bijgaand een aantal plaatjes van veldwerk en determinaties in onze werkruimte.
M.b.t. het determineren een korte inleiding. Bij de determinaties moeten we een aantal stappen ondergaan, allereerst een vrij logische, de scherven moeten goed schoon gemaakt worden, dus wassen en borstelen maar. Als je mogelijk veel scherven van het zelfde materiaal hebt dan kan het zijn dat er een aantal aan elkaar passen. Gewoon heel simpele lijm is al uiterst geschikt om 2 aardewerk scherven aan elkaar te plakken.
Heb je d.m.v. lijm een aantal scherven aan elkaar geplakt tot een bord, schotel, pot of whatever en ontbreken er nog net een paar stukjes dan pakken we het gips erbij en maken alsnog het object compleet. Eventueel nog een beetje bijkleuren en klaar is het om het bijvoorbeeld in een vitrine te zetten.
Dan komt het echte zoekwerk in de boeken. We willen uiteraard een volledige beschrijving van de vondst of het object hebben. Zoals de kleur van de klei, of het roodbakkend, grijsbakkend of witbakkend is, is meestal wel goed te zien. Welke soort glazuur zit er op de scherf en waar is het gebakken en in welk tijdvak. Het gebeurt zelden dat jouw scherf een unieke is waarvan er maar 1 van is gebakken. Dus er zijn in de boeken meestal wel voorbeelden te vinden,
zeker ook in de boeken die er al over bodemvondsten van Goeree-Overflakkee geschreven zijn. Beschrijf het soort rand van de pot, type oor of greep. En dan natuurlijk alles opmeten, de dikte van de scherf de hoogte van een rand, de diameter van de standring of de rand van een bord etc.
Meestal is het handig als je samenwerkt met iemand die het determineren al wat langer doet want zo leer je het doorgaans sneller en je hebt iemand waar je rechtstreeks terecht kunt met je vragen. Het is niet voor iedereen gelijk weggelegd om aan het tekenen van objecten te beginnen. Dit is ook een onderdeel van het determineren naast het fotograferen van het object. Verdere documentatie bestond in het verleden uit het invullen en beschrijven van het object op de z.g.n Vondstkaart, voorzien van een paar miniatuur foto’s. Tegenwoordig gebeurt dat uiteraard digitaal en wordt alles in een database opgeslagen.
Belangstellenden die mee willen determineren en af en toe wat veldwerk willen doen kunnen zich op opgeven via het menu contact/contact met de werkgroep. Kom vrijblijvend eerst eens kijken in onze werkruimte aan het gedempt kanaal 21 te Middelharnis. Vanwege de Corona-perikelen, neem voor de zekerheid via onderstaande knop contact op met onze werkgroep.