Lezing – Duinen van Goeree en Voorne: natuur, maar ook heel veel historie

Rolf Roos – donderdag 14 maart 2024, locatie Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35, Sommelsdijk (inloop v.a. 19.30 uur; aanvang lezing 20.00 uur)

Door de rust en sfeer denken we dat de duinen een onaangeraakte wildernis zijn, maar niets is minder waar. In de circa 1000 jaar dat het huidige duinlandschap van Goeree en Voorne bestaat is er altijd ook menselijke activiteit. Jacht, ontginning, introductie van nieuwe dieren, beweiding, waterwinning, oorlogshandelingen, natuurbeheer etc. lieten allemaal sporen na in de vorm van het landschap, maar ook in de soorten planten en dieren die er tot op heden voorkomen. Duinen blijken uiteindelijk het meest natuurrijke cultuurlandschap dat we in ons land hebben.

Rolf Roos, tot voor kort uitgever en schrijver op Goeree, verzorgt een levendige en beeldrijke presentatie op basis van de boeken ‘Het Vroon ontrafeld (Middel- en Oostduinen, Goeree)’ van Marten Annema c.s. (2020), ‘Bloeiende duinen: van delta naar de wadden’ van Rolf Roos e.a. (2019) en in 2023 verschenen boek ‘Duinen en mensen Voorne’ (Rolf Roos & Nico van der Wel, red.). Hij zal ingaan op verschillen en overeenkomsten tussen de duinen van Goeree en Voorne.