De wieg van de Mammoeten: op zoek naar de oer-mammoet
Dick Mol
In de zomer van 2014 is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaren oude oer-mammoet(wetenschappelijk bekend onder de naam Mammuthus subplanifrons) opgegraven door Dick Mol uit Hoofddorp. Deze mammoetdeskundige, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam heeft de opgraving geleid. Nooit eerder zijn zoveel overblijfselen van deze mammoetsoort gevonden. Ook de locatie is opvallend. Regelmatig worden mammoetskeletten gevonden in permafrost van Siberië, maar niet op het zuidelijk halfrond.
Door deze spectaculaire vondst is duidelijk dat de stamvader van de mammoeten of Mammuthus subplanifrons in de loop der tijd wegtrok naar het noorden, toen het klimaat veranderde. De mens ging de mammoet achterna.
‘Grote delen van het skelet lagen nog in anatomisch verband. Het gaat om een grote stier met een schouderhoogte van ruim 320 cm die op hoge leeftijd op de oever van de Ekuma rivier, zo’n slordige 4 miljoen jaar geleden, gestorven is. Deze vondst is heel bijzonder omdat we deze mammoetsoort bijna uitsluitend kenden van losse kiezen en slechts een enkel skeletdeel. Nu kunnen we aan de hand van dit bijna complete skelet vaststellen hoe groot deze uitgestorven giganten zijn geweest en hoe ze er ongeveer hebben uitgezien. Inmiddels hebben we een eerste poging tot reconstructie ondernomen en die reconstructie staat als een huis.’ Aldus expeditieleider Dick Mol.