Doelstelling

Het doel van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee “De Motte” is het onderzoeken en publiek maken van de historie van Goeree-Overflakkee met behulp van archeologie en archiefonderzoek. Dit doen we door verschillende activiteiten. Hieronder een overzicht:

Cursussen
In onze eigen ruimte in het centrum van Middelharnis organiseren we regelmatig cursussen. Deze cursussen worden gegeven door deskundigen uit onze vereniging. Klik hier om naar een overzicht te gaan van cursussen die momenteel worden gegeven.

Werkgroep Archeologie
De werkgroep Archeologie komt gedurende het seizoen iedere twee weken op maandag bijeen om vondsten te beschrijven en te inventariseren. Zo wordt het bodemarchief van het eiland in kaart gebracht en beschreven. Momenteel is de werkgroep bezig met het inventariseren van de vondsten van Berwoutsmoer. Op termijn moet dit een tentoonstelling en een publicatie opleveren. Klik hier voor meer informatie over de werkgroep.

Lezingen
In de wintermaanden nodigt De Motte een aantal sprekers uit om een lezing te geven voor haar leden. Bij onderwerpen van de lezingen valt te denken aan archeologie, cultuurhistorie, schilderkunst en dialecten. Voor het lezingenprogramma van dit jaar raadpleegt men ‘De Ouwe Waerelt’ of de rubriek Activiteiten op deze website.

Ook verzorgen leden van De Motte lezingen voor musea, basisscholen, verenigingen e.d. Voor meer informatie over lezingen door leden van De Motte kunt u contact opnemen met Jan Both.

Excursies
Ieder najaar organiseert De Motte een excursie voor haar leden naar historisch interessante plaatsen, vaak vanuit archeologische invalshoek. De afgelopen jaren is een bezoek gebracht aan het Archeon, Breda, Tholen, Slot Loevestein en Aardenburg. Het programma voor de jaarlijkse excursie is te vinden in ‘De Ouwe Waerelt’ of de rubriek Activiteiten op deze website.