Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Eilandgeschiedenis centraal op Historische Dag

Ook dit jaar organiseert Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte weer een Historische Dag in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Op zaterdag 21 maart zal het historische pand aan de Voorstraat opengesteld zijn voor jong en oud. Op het programma staan onder andere lezingen, rondleidingen, een expositie en een archeologische helpdesk.

Op de Kop
Vorig jaar organiseerde de vereniging voor het eerst een open dag en die kon rekenen op veel belangstelling. Net als vorig jaar staan er ook dit jaar weer enkele korte lezingen op het programma. ’s Ochtends zal Pau Heerschap een lezing geven getiteld ‘Op de Kop’, waarbij de geschiedenis van de Kop van Goeree centraal zal staan. ’s Middags staat er een lezing op het programma door Martina Westdorp. Zij zal de aanwezigen vertellen over heksenprocessen. Na iedere lezing volgt een rondleiding door Jan Both over de historische Voorstraat van Middelharnis.

Archeologische helpdesk
Rondom de lezingen en rondleidingen is er ook een doorlopend programma met onder anderen een boekentafel met historische publicaties van De Motte. Verder zal ook dit jaar Rias Olivier weer aanwezig zijn met een kleine demonstratie van archeologische vondsten. Hij nodigt iedereen uit zelf een eigen vondst mee te nemen naar zijn archeologische helpdesk. Olivier zal de vondsten dan bekijken en vertellen wat het is en hoe oud het is. Voor iedereen dus een uitgelezen mogelijkheid om te zien welke schatten de achtertuin herbergt.

De Jonge Waerelt
Hoogtepunt van de dag vormt de prijsuitreiking om 13:30u van de tekenwedstrijd die De Motte organiseerde op de basisscholen van Middelharnis. De inzendingen zullen deze dag in het Oude Raadhuis te bewonderen zijn en de winnaar kan rekenen op een prachtige prijs. Aansluitend zal de vereniging een fonkelnieuw jeugdkatern presenteren. Vanaf dit jaar zal namelijk bij verenigingsblad De Ouwe Waerelt ook een jeugdkatern worden uitgegeven, vol verhalen, puzzels en weetjes over de geschiedenis van het eiland. De naam van het katern zal ‘De Jonge Waerelt’ luiden en is op de Historische Dag al verkrijgbaar.

Het doorlopende programma loopt van 10:00u tot 12:00u en van 13:00u tot 15:00u. De tijdstippen van de lezingen zijn 11:00u en 14:00u. Iedereen is van harte welkom.