Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Historisch Hart van Dirksland te zien in gemeentehuis

De Motte heeft in Dirskland eind vorige eeuw diverse archeologische bodemonderzoeken uitgevoerd op verschillende plaatsen in het dorp. Ze zijn nu in een nieuw jasje gestoken.

DIRKSLAND - Nu de historische vereniging De Motte weer een eigen onderkomen heeft, kan er met opgravingsresultaten weer iets gedaan worden. Bodemvondsten worden nog eens systematisch nagekeken en op verzoek van de provincie gedetermineerd en geselecteerd. De Motte heeft in Dirskland eind vorige eeuw diverse archeologische bodemonderzoeken uitgevoerd.

De eerste ‘duik in de dorpsgeschiedenis’ was in 1992, tussen de Nieuwstraat en het Achterdorp. Daarna volgden opgravingen aan de Kaai, Heul en West Havendijk. De resultaten van deze opgravingen waren destijds al in de hal van het gemeentehuis te zien. Ze zijn nu in een nieuw jasje gestoken.

De vitrine van De Motte in de hal van het Dirkslandse gemeentehuis is ingericht met een combinatie van bodemvondsten en kaarten van de historische dorpskern. Die laten in het kort zien hoe het dorp Dirksland zich vanaf 1416 heeft ontwikkeld. Deze nederzettingsgeschiedenis van Dirksland in vogelvlucht is te bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, Voorstraat 15 te Dirksland. Voor wie het verhaal van het historische hart van Dirksland thuis nog eens wil nalezen, is er gratis een mooie folder beschikbaar. De folder en de inrichting van de vitrine zijn voor de Motte verzorgd door Vakwerk Vormgeving en Reklame in Dirksland.