Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Presentatie onderzoeksresultaten Goedereede-Oude Oostdijk: een bloeiende Romeinse havenplaats

Maandag 13 februari jl. zijn de onderzoeksresultaten van het project Odyssee aangeboden aan wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goedereede. De resultaten van dit project, uitgewerkt in een wetenschappelijk rapport en een publieksboek, tonen aan dat er in de Romeinse tijd een bloeiende havenplaats was in de polder Oude Oostdijk.

(c) Hazenberg ArcheologieArcheoloog Jan Trimpe Burger leidde in de jaren vijftig en tachtig van de vorige eeuw opgravingen in de polder Oude Oostdijk naar een nederzetting uit de Romeinse tijd. Hij kwam niet in de gelegenheid dit onderzoek uit te werken. Met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Goedereede konden archeologen van Hazenberg Archeologie en de Universiteit Leiden de afgelopen jaren de opgravingen alsnog analyseren. De bodemvondsten zijn bestudeerd, waardoor een deel van de Romeinse nederzetting in kaart kon worden gebracht. Deze Romeinse nederzetting was niet groot; op het opgegraven deel zullen niet meer dan 30 mensen tegelijk hebben gewoond. Er is, gezien de beperkte bewoning, opvallend veel aardewerk gevonden. Hieruit kan men opmaken dat het om een handelsnederzetting ging.


Na de officiële presentatie volgde dinsdag 14 februari een lezing door medewerkers van Hazenberg Archeologie en de Universiteit Leiden over de Romeinse nederzetting. De lezing trok heel veel belangstelling. Meer dan honderd geïnteresseerden bezochten deze door De Motte georganiseerde avond.

Zowel de wetenschappelijke publicatie als het publieksboek zijn verkrijgbaar via www.hazenbergarcheologie.nl
  • Goedereede-Oude Oostdijk. Een havenplaats uit de Romeinse tijd. Door: J. de Bruin, G.P.A. Besuijen, H.A.R. Siemons en R.J. van Zoolingen. (199 pagina's, soft cover, wetenschappelijk rapport)
  • Goedereede, haven in het Romeinse Rijk. Door: J.L. Bolt. (42 pagina's, hard cover, publieksboek)
Een selectie van de bodemvondsten is vanaf 1 mei 2012 te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk.

Meer informatie:
www.hazenbergarcheologie.nl
www.romeinsekust.nl
www.goedereede.nl