Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Verslag van de excursie naar Goes op zaterdag 6 oktober jl.

Op een regenachtige zaterdagmorgen verzamelden de leden van de historische vereniging De Motte zich in restaurant 'De Landbouw' in Goes. Aldaar bleek dat de regen zelfs letterlijk door het plafond naar binnen kwam. Het leek er even op dat het een natte excursie ging worden.

Met de komst van de stadsgidsen begon de rondleiding door het verbazingwekkend mooie Goes. Het weer was ons goed gezind, want na een korte verfrissende bui, verschenen de eerste zonnestralen in het pittoreske Goes. De gidsen toonden ons verassende bezienswaardigheden, die je als gewone toerist niet zou opmerken. We liepen ook om de grote kerk, met zijn diverse ingangen. Eén van deze ingangen werd vroeger gebruikt als doorgang. Tijdens een preek kon het gebeuren dat er opeens een koets door de kerk heen reed. Zo kwam het oude Goes weer een beetje tot leven en waanden we ons een beetje in de zeventiende eeuw. Na de wandeling kwamen we weer bij elkaar in 'De Landbouw' voor de lunch. Na de lunch bezocht de ene helft van de groep het museum en de andere slot Oostende.

De toegang tot wat slot Oostende moest zijn, deed ons enigszins vreemd aan. Het was de vervallen entree van voormalig restaurant Rhodos. Dit zorgde bij de meesten van ons voor grote vraagtekens. We konden toen nog niet vermoeden dat ons archeologische hart weldra sneller zou gaan kloppen. Binnen in het pand wachtte ons een grote verassing. De gids toonde ons een ruimte met gewelven en een oude zaal op de tweede verdieping. Samen vormden ze de vroegere toren. De toren is vanaf de straat wel zichtbaar, maar moeilijk herkenbaar als toren. Wie het (enge) trapje af durfde te gaan, kwam in de oude paardenstal terecht. Deze ruimtes dateren van rond 1300. We hebben het hier over het oudste gebouw van Goes! Ook is dit het enige kasteel in de gemeente waarvan nog substantieel iets over is.

Het museum is gevestigd in het voormalige klooster van Goes. In de grote zaal van het museum was een collectie van schuttersstukken te zien. De stukken stamden uit de zeventiende eeuw en gaven ons een inzicht in het leven van welvarende burgers. Het museum bezit ook een mooie collectie aardewerk. De oudste stukken dateerden zelfs uit de Romeinse tijd.

De dag sloten we af met een hapje en een drankje in het café van het museum. Daarna voltrokken we moe, maar voldaan weer richting huis.