Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Jan van Os; wereldberoemd, maar regionaal onbekend

Op dinsdagavond 26 februari 2013 hielden Martina en Cathy Westdorp in het Oude Raadhuis van Middelharnis een boeiende lezing over het leven en werk van de kunstschilder Jan van Os. Jan van Os werd in 1744 in Middelharnis geboren, maar is in zijn land van herkomst nauwelijks bekend. Martina en Cathy, bezig met historisch onderzoek naar Van Os, gaven de toehoorders een kijkje in het leven van deze schilder, afgezet tegen de ontwikkelingen van de 18e eeuw.

Om een beeld te geven van zijn achtergrond begon de lezing bij Jans vader die zijn brood verdiende als schipper. Jan werd al vroeg wees en werd ondergebracht bij een oom en tante. Via een aantal omzwervingen kam Jan in Den Haag terecht. Hij wist daar uit te groeien tot één van de bekendste bloemstillevenschilders van de achttiende eeuw.

In de achttiende eeuw gebeurde er veel in Den Haag. Den Haag werd na het einde van het Tweede Stadhouderloze Tijdperk de residentie van de nieuwe stadhouder. Hoewel er sprake was van relatieve achteruitgang (de Zilveren Eeuw), bloeide het culturele leven. Jan was lid van een schildersgenootschap en een letterkundig genootschap. Zijn schilderijen, in het bijzonder bloemstillevens, waren in zijn tijd al populair. Zo kocht stadhouder Willem V een aantal werken van Van Os. Ook internationaal was er veel belangstelling voor zijn schilderijen. Werken van Jan van Os zijn te zien in musea over de hele wereld. De spreeksters hebben met deze lezing een mooi voorproefje gegeven van de publicatie over Jan van Os die zij eind dit jaar hopen uit te geven.