Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Lezing over mottekastelen

Het was een gezellige drukte op dinsdag 19 maart jl. in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Naast de goede opkomst was ook de lezing meer dan de moeite waard. De heer Kuipers heeft ons helemaal bijgepraat over het verschijnsel 'motteheuvel'.

Dit onderwerp past uitstekend bij onze vereniging, die genoemd is naar de motte 'Spreeuwenstein' te Ouddorp. Uit interesse voor deze vroegmiddeleeuwse versterking is ooit het idee ontstaan voor een archeologische vereniging.

altIn Zeeland zijn nog talloze resten van motteheuvels te zien. Er waren veel van deze motteheuvels, omdat ze relatief gemakkelijk te maken waren. Het materiaal voor de motte was voor handen en het construeren van een dergelijk bouwwerk duurde maximaal een paar weken. Tegenwoordig zijn er nog 38 zichtbare bergjes in Zeeland.

Door de komst van stenen kastelen aan het einde van de middeleeuwen hebben de motteheuvels hun functie als residentie van een lokale heer verloren. De komst van stenen versterkingen zijn waarschijnlijk ook de reden dat het laat bedijkte Goeree-Overflakkee, maar één motteheuvel kent. In de tijd dat Flakkee werd ingepolderd, waren de motteheuvels al uit de mode geraakt.

Afbeelding: Een scene uit het beroemde tapijt van Bayeux, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag van Stamford Bridge en de slag bij Hastings in 1066. Op deze scene is duidelijk een mottekasteel te zien dat belegerd wordt door soldaten.