Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

De Motte start met nieuw cursusaanbod

In januari 2014 start historische vereniging De Motte met twee nieuwe cursussen. Jan Both geeft weer een cursus Oud Schrift en Pieter Prins start met een geheel nieuwe cursus over de streekgeschiedenis van Goeree-Overflakkee.


Voor mensen die archiefonderzoek willen doen is het kunnen lezen van oud schrift soms best lastig. Daarom geeft Jan Both aan de hand van teksten uit het streekarchief een cursus Oud Schrift. Both is streekarchivaris en bestuurslid van De Motte en geeft aan dat zijn cursus niet alleen relevant is voor mensen die in het archief op onderzoek willen gaan: “ook voor mensen die het leuk vinden om te puzzelen is deze cursus de moeite waard”, aldus Both. De cursus zal worden gegeven op acht woensdagavonden.


Nieuw in het aanbod is de cursus Streekgeschiedenis die gegeven wordt door historicus en docent geschiedenis Pieter Prins. Hij is net als Jan Both lid van het bestuur van De Motte. Prins neemt de cursisten in vijf avonden mee door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Aan bod komen o.a. het Romeinse verleden van Goeree, de ontwikkeling van de polders gedurende de middeleeuwen, het plaatselijk bestuur in Gouden Eeuw en de modernisering van het eiland vanaf de negentiende eeuw. Rode draad tijdens de cursus is de nationale en internationale context van de lokale geschiedenis. Tijdens de cursus zal worden gewerkt met recente literatuur en materiaal uit de archieven.


De kosten voor de cursus Oud Schrift bedragen € 75,- voor leden van De Motte en € 90,- voor niet-leden. De cursus Streekgeschiedenis kost € 45,- voor leden en € 60,- voor niet-leden. Opgeven kan tot 1 december 2013 bij de secretaris van De Motte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post naar Hoflaan 45, 3241 GK Middelharnis. In de aanmelding dienen naam, adres, telefoonnummer en de te volgen cursus te worden vermeld. Het volgen van beide cursussen is goed mogelijk, omdat zij op verschillende avonden zullen worden gegeven. Cursisten ontvangen na aanmelding nadere informatie over de cursus.