Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Grenzen en water centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseren De Motte, het Streekmuseum, de bibliotheek en het Streekarchief ook dit jaar weer de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee. De hele maand oktober staat het eiland in het teken van de geschiedenis.

Traditiegetrouw is oktober de Maand van de Geschiedenis, een landelijk evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd onder regie van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem. Het thema is dit jaar ‘Grenzen’ en op het eiland gaat het dan natuurlijk allereerst over de grens tussen land en water. Toch zal in de verschillende activiteiten blijken dat het verleden van Goeree-Overflakkee grensverleggender is dan men op het eerste gezicht zou denken.

Vernieuwd Streekmuseum
In het Streekmuseum is een tijdelijke expositie ingericht waarin het grensverleggende verleden van het eiland centraal staat. Bovendien opent het museum op 1 oktober haar gloednieuwe vaste tentoonstelling ‘Water, het DNA van Goeree-Overflakkee’. Het project, één van de erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland, belicht op verrassende wijze de bijzonder band die Goeree-Overflakkee heeft met het water. Het leven met water zal centraal staan. Hoe mensen op het eiland hebben weten te leven en overleven met het water.

In een film wordt de bezoeker meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee. Duidelijk is te zien hoe door inpolderingen het eiland groter en groter werd. De grens tussen water en land werd door de eilanders eigenhandig verlegd. Ook is er veel aandacht voor de watersnood van 1953. Maar liefst 25% van alle slachtoffers vielen op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Op 1 oktober is het Streekmuseum vanaf 13:00u open voor iedereen. Er zijn diverse activiteiten en voor de eerste 100 bezoekers ligt er een leuke attentie klaar.

Op 26 oktober is het Streekmuseum in de avonduren geopend en staat het overschrijden van grenzen centraal. Hoe ging men in vroeger tijden om met mensen die de regels overtraden? Bezoekers mogen zich voorbereiden op een spannende avond.

Avond van de Geschiedenis
Verder wordt er gedurende oktober een wedstrijd georganiseerd onder de jeugd van de basisschool, is er een pop-up expositie in de bibliotheek in Middelharnis en zal op woensdag 12 oktober in Het Rondeel de Avond van de Geschiedenis worden georganiseerd. Spreker deze avond is Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. Hij zal een lezing geven over het thema “Grenzen” in de breedste zin van het woord.

Ook toont het Ouddorps Raad- en Polderhuis in oktober opnieuw de succesvolle expositie over Ouddorpers in den vreemde. Eilanders die niet hun grenzen, maar zelfs hun horizon verlegden en naar een ander deel van deze wereld vertrokken. De Stichting WO2GO heeft zich dit jaar ook aangesloten en organiseert op 14 oktober een filmavond ‘Memories in Mud’. Een hele maand lang is er op het eiland dus van alles te beleven voor jong en oud op het gebied van erfgoed en geschiedenis!

Alle informatie over de activiteiten is te vinden op de speciale website www.demotte.nl/mvdgs of op de landelijke website www.maandvandegeschiedenis.nl.