Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Bekende eilanders in het Streekmuseum

Zaterdag 3 oktober opent in het Streekmuseum in Sommelsdijk een speciale expositie ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis getiteld 'Eiland van dromen'. Bekende Nederlanders die geboren (en al dan niet getogen) zijn op Goeree-Overflakkee staan op deze expositie centraal. Eilanders die hun vleugels uitsloegen en hun dromen in daden hebben omgezet.

Verzetsmensen
Cornelis Verolme bijvoorbeeld uit Nieuwe-Tonge die in het Rotterdams havengebied een groot scheepsbouwimperium wist op te bouwen. Of Paulina van Weel die een kapitaal naliet waarvan in Dirksland het ziekenhuis werd gebouwd. En wat te denken van de beroemde acteur Louis Bouwmeester die ter wereld kwam in Middelharnis? Op zolder is een expositie ingericht over de Tweede Wereldoorlog met daar aandacht voor verzetsmensen van het eiland.

Gouden Strop
Verleden en heden komen bij elkaar, want ook de verhalen van bekende eilanders van nu hebben een plaats gekregen in de tentoonstelling. Een aantal BN-ers stelde objecten ter beschikking. Een kostuum uit één van de theatershows van Richard Groenendijk. De Gouden Strop die Tomas Ross (geboren Den Bommel) won met zijn spannende boeken. Het fietsshirt van Jan Pieterse die in 1964 olympisch goud veroverde met de Nederlandse wielerploeg.

Olympische medaille
Of de bronzen medaille van Aad van den Hoek die hij in 1972 in München behaalde. Een medaille met een verhaal, want de derde plaats van de Nederlanders werd uit de uitslag geschrapt. Een omstreden beslissing van het IOC die grote woede opriep bij de Nederlandse ploeg met daarin o.a. Cees Priem en Henny Kuiper. Vanwege het tumult rondom de terroristische aanslagen op de Israëlische ploeg enkele dagen later is de medaille nooit door het IOC opgeëist en nog altijd in bezit van Van den Hoek, die zelfs na afloop nog een diploma kreeg voor het behalen van het brons. En de medaille is dus nu te bewonderen in het Streekmuseum.

Het is zomaar een selectie van wat de expositie aan moois te bieden heeft. Een inspirerende tentoonstelling over dromen en daden uit verleden en heden. De expositie is de gehele maand oktober te zien in het museum aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Het streekmuseum is op dinsdag tot en met zaterdag open van 14:00u tot 17:00u en op woensdag ook van 10:00u tot 12:00u. Meer informatie over activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis is te vinden op www.demotte.nl/mvdgs.