Twitter

Presentatie jubileumboek 'Boeren in Berwoutsmoer'

Berwoutsmoer_omslag
Categorie
Evenement
Datum
4 October 2019 14:30

Presentatie jubileumboek De Motte - Boeren in Berwoutsmoer

Op 22 maart 1969 werd de vereniging van amateurarcheologen voor Goeree-Overflakkee ‘De Motte’ opgericht. Inmiddels is de vereniging in 50 jaar uitgegroeid tot de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee. Ter ere van het jubileumjaar 2019 heeft De Motte een fraai boek samengesteld over de opgraving van de nederzetting Berwoutsmoer nabij Ooltgensplaat. Dit wordt op vrijdag 4 oktober gepresenteerd in de Nederlandse Hervormde Kerk te Sommelsdijk.

Middeleeuws Ooltgensplaat

Tussen 1979 en 1987 vond een van de langstdurende en meest intrigerende opgravingen van De Motte plaats. De vindplaats was een blootgespoelde laatmiddeleeuwse nederzetting langs het Volkerak onder Ooltgensplaat, een gebied dat destijds bekend stond onder de naam Berwoutsmoer. Een tot dan voor Flakkee onbekende wereld werd blootgelegd. Vele jaren van onderzoek, scherven aaneen puzzelen, tekenen, restaureren en wetenschappers raadplegen zouden volgen.

Het onderzoek toont aan dat er tussen circa 1200 en 1400 mensen hebben gewoond. Twee eeuwen bewoning – circa acht generaties – waarin mensen leefden en werkten met de blik op de toekomst. Zij maakten het landschap in de kuststreek tot wat het nu is. Voor Berwoutsmoer – ongeveer het huidige Oostflakkee – gold dat de zee haar invloed deed gelden. De oude bewoning werd verspoeld en afgedekt met nieuwe opwassen; de latere polders van Overflakkee.

Het onderzoek leverde een schat aan vondsten op die ons laten kennismaken met hun leefwereld. En nu is het zo ver: een boek over de boeren in Berwoutsmoer tussen 1200-1400 en opgegraven onder Ooltgensplaat. Het is tot stand gekomen met financiële hulp van de provincie Zuid-Holland en het verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van De Motte.

Boekpresentatie voor leden

Dit boek wordt gepresenteerd tijdens een officiële bijeenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk, Enkele Ring Sommelsdijk, op vrijdag 4 oktober 2019. Ook niet-leden zijn welkom. Vanaf 14:30 uur bent u van harte welkom, om 15:00 uur start de presentatie. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is in de afdeling van ‘De Motte’ een tentoonstelling over Berwoutsmoer ingericht. Deze kunt u na de boekpresentatie bezichtigen. Ook wordt er een drankje en een hapje gereserveerd in het Streekmuseum en heeft u de mogelijkheid om het boek te kopen.

Graag uw komst, eventueel met partner, vóór 27 september doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het boek ‘Boeren in Berwoutsmoer’ zal na de presentatie ook te koop zijn voor €25,- per stuk.