Twitter

Lezing: 'Kolonel Arman Peterson'

Arman-Peterson
Categorie
Lezing
Datum
21 January 2019 19:30

Op maandag 21 januari vindt de eerste lezing van het winterprogramma van Historische Vereniging De Motte plaats. Het onderwerp van deze avond zou de inundatie van Flakkee zijn, maar deze ingrijpende gebeurtenis voor ons eiland komt al tijdens een andere lezing van WO2GO in dezelfde week aan bod. Daarom is gekozen voor een ander onderwerp, namelijk de 28-jarige kolonel van de Amerikaanse luchtmacht genaamd Arman Peterson. Deze jongeman raakte gedurende de Tweede Wereldoorlog verstrikt in een gevecht in het luchtruim boven Goeree-Overflakkee.

Even voor de klok van vier op donderdagmiddag 1 juli 1943 was het een drukte van jewelste boven de kop van het eiland. Een groep piloten van de 78th Fighter Group raakte op die zomerse middag in gevecht met Duitse jagers, die zojuist van Schiphol waren opgestegen om de Amerikanen te onderscheppen. De gevechten speelden zich op grote hoogte af, maar op een gegeven moment was er duidelijk een parachute te zien die langzaam afdaalde richting Goedereede. Het was de 28-jarige Amerikaanse kolonel Arman Peterson die tijdens het luchtgevecht zijn toestel had moeten verlaten en nu krijgsgevangene dreigde te worden genomen. Het liep echter anders af…

Tijdens deze lezing zal Dennis Notenboom, voorzitter van de stichting WO2GO, het verhaal van Arman Peterson vertellen. Wat speelde er zich precies af die bewuste 1 juli 1943 in de lucht boven Goeree? Hoe kwam deze jonge Amerikaan uit Arizona überhaupt boven ons eiland terecht? En hoe liep het af voor hem?

Tijdstip: inloop vanaf 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur.

Locatie: bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11 Middelharnis.